iKotva633. Zpravodajství Kotva regionu č.30 k 2.8.2018

Pátek, Srpen 3, 2018
Napsal Aleš Kadlec

Regionální vysílání Zpravodajství televizního kanálu kabelové televize Kotva Kuřim a pro obce Chudčice, Lipůvka, Malhostovice, Moravské Knínice. Číslo vydání 30, ke dni 2.8.2018.

V první hodině uvidíte nedělní část Markétských hodů v Moravských Knínicích. Od sokolovny se šlo ke starostovi, kde Lácaranka zahrála Komu to hrajú, hrajú to přece panu starostovi. Potom šel průvod na náves pod kostel sv.Markéty, kde byla první část odpoledního hodového programu. Tančila se beseda, verbuňky, Sólo hody, ženy zatančily Karičku. Po skončení u kostela se všichni přemístili do sokolovny. Nejprve se všichni společně na fotbalového hřišti vyfotografovali. pPotom v sokolovně děti nejmladšího věku, ale i starší a mládež zatančily svůj hodový program za doprovodu domácí cimbálové muziky Kyničan a mužskského pěveckého sboru Mužáci. Nakonec zatančily svůj program i krojované ženy.

Ve druhém příspěvku této hodiny je zdokumentováno využívání dětského hřiště malými dětmi na městem Kuřim zřízených zatravněných pásmech mezi rybníkem Srpek a kopcem Cimperk. Zatravněné pruhy s výsadbou dřevin nyní přerušují dřívější lány polí soukromých zemědělců nabo JZD. Stávají se však i útočištěm polního drobného zvířectva, hmyzu a ptactva, kde je neruší obdělávání půdy. Tyto pásy nyní jako biokoridory také využívá veřejnost nejen na procházky s dětmi nebo bez nich, ale i majitelé pejsků. Pásy jsou vybudovány odborem životního prostředí MěÚ Kuřim. Jsou samozřejmě opatřeny místy se sáčky pro likvidaci psích exkremetů majiteli psů. Jsou obyvatelstvem města hojně využívány.

Ve druhé hodině uvidíte dokončení nedělní části Markétských hodů v Moravských Knínicích s obrazovou koláží okolí obce v době trvání Markétských hodů, to je 14. a 15. července. Ve druhém příspěvku vás sezámíme se různými variantami služeb pro seniory a sociálně méně schopné občany, za působnosti pracovníků Centra sociálních služeb Kuřim pod vedením ředitelky PhDr. Miloslavy Bártové. A také jak spolupracuje CSS Kuřim se starostou T. Křížem a Obecním úřadem v Čebíně. Dále vás seznámime s problemetikou kolem rekonstrukce silnice I./43 Brno – Svitavy v úseku Kuřim – Lipůvka a co nám k tématu I./43 a II./387 řekli starostové Kuřimi a Lipůvky. V dalších příspěvcích shlédnete a uslyšíte informace kolem výstaby rozšíření jídelny ZŠ Jungmannova a mostu přes Kuřimku v Kuřimi. Zavedeme vás do Chudčic, kde netekla voda a proč, a také si prohlédnout situaci kolem realizovace rekonstrukce komunikace a kanalizace Ke kapli a co nám k ní řekl starosta obce Vladimír Kalus. V závěru uvádíme rekapitulaci přípravy fotbalistů FC Kuřim při utkání s FC Boskovice.

Třetí a čtvrtá hodina 30. vydání jsou reprízami 29. vydání Zpravodajství Kotva regionu z 27. 7. 2018 s obsahem reportáží ze sobotního programu Markétských krojovaných hodů v Moravských Knínicích.

Jednotlivé příspěvky druhé hodiny, které jsou technického a sportovního charakteru.

Pěkný den.

 

()

Zanechte vzkaz

Srpen 2018
Po Út St Čt So Ne
« Čec   Zář »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiv

    Počítadlo návštěv

    Celkem :
    Online :