iKotva421. Závody hasičů v TFA pořádané JSDH Kuřim 26.9.2015 na zahradě zbrojnice.

Úterý, Září 29, 2015
Napsal Aleš Kadlec

Výjedová jednotka kuřimských hasičů pořádala v sobotu 26. září 2015 v areálu SDH Kuřim na Zahradní ulici závody hasičů TFA (Toughest firefighter alive) za účasti šedesáti startujících. Závody byly zahájeny slavnostním nástupem před hasičskou zbrojnici SDH Kuřim na Zahradní ulici. Účastníky přišel pozdravit a nějaký čas se díval i starosta města Kuřimi, který při vítání také uvedl, že doposud tento závod nikdy neviděl.

 

Závodní trať vymyslel člen JSDH Kuřim Aleš Bauer, závodí jako dvacátý šestý. Zapracoval do ní i netradiční disciplínu pro TFA, vyhození balíků sena vidlemi ze země na plošinu ve výši 2 metry. S nutností použití vidlí pro vyhazování slámy nebo pícnin z hořících zemědělských objektů, aby nevzplály také, se kuřimští hasiči občas setkávají na svých výjezdech k pořárům zemědělských usedlostí. Nakonec se to ukázalo, že skutečně mnozí závodníci, neznalí prací v zemědělství, s tím měli značné problémy. Byla po celý závod na místě přítomna sanitka Záchranné služby, nemusela však nikoho odvézt.

Hlavní putovní ceny, skleněné zlacené přílby, vyrobené speciálně na tyto závody, jsme zajistili my, ( TV KOTVA K A). Na rok je obrželi muž a žena dosáhnoucí ve své kategorii nejlepšího času závodů. Závody vyhrál v kategorii mužů veterán a člen JSDH Slatina Tomáš Máca, druhý byl vítěz kategorie do 35 let Martin Gruber s JSDH Brno Královo Pole.

V kategorii žen Lucie Lízrová z Račic po více než vynikajícím výkonu. Nelze ji srovnávat s muži, protože pro kategorii žen kanystry měly poloviční váhu a figurína se přemísťovala pouze po poloviční dráze, ale jinak ženy měly stejnou trať. S přehlédnutím těchto skutečností by dosáhla absolutním pořadí osmého nejlepšího času.

Po závodech se většina závodníků o nich vyjadřovala pochvalně, což kuřimské hasiče na jedné straně těší, ale na druhé i zavazuje, že druhý ročník by měl být nejméně takový jak premiérový. Po skončení závodů TFA dospělých přišly na řadu děti. V přestávce mezi vyhlášením se uskutečnila roztomilá exhibice rozběhů čtyř dětí předškolního věku na závodech zúčastněných rodičů.

Úvod a zahájení soutěže starostou města Kuřimi.

S kamerou jsme zachytili převážnou část startujících mužů a žen. Rozběhy mužů jsme na závěr nezaznamenali z technických ůvodů v šesti startech. Nejsou však ani zveřejněny starty NP. Videosekvence jednotlivých účstníků jsou podle pořadí, ve kterém v závodech startovali.

Kategorie ženy.

Z technických důvodů nebyly v závěru závodů některé starty účastníků kategorie mužů zaznamenány. Omlouváme se, ale už to nevrátíme. Závody proběhly hladce, jen konzumace v buffetu pořadatelů byla menší, takže vznikl schodek mezi náklady a výdaji. Není to nářek tonoucího, ale výše startovného se bude muset i kvůli tomu v příštím ročníku ve své výši upravit.

Děkujeme všem účastníkům závodů za jejich přístup k letošnímu ročníku, ke kterému svým chování a pozitivním přístupem přispěli také. Skončivší závodníci v zadní části startovního pole ovšem vzbuzují stejnou úctu a uznání jako ti, co byly v předních pozicích, neboť se rvali i sami se sebou a zrovna v této chvíli se jim prostě nedařilo. Ale i oni dokázali, že v případě když působí u dobrovolných hasičských jednotek, nástrahy ostrého výjezdu zvládnou určitě také.  Těm co nedokončili děkujeme také, že se nepřepínali až za hranu.

Není přece smyslem závodů TFA se zničit, nýbrž si pouze ověřit, kam až komu se ve výkonu mohu dostat a udělat i sami sobě radost. A tak si v praxi i ověřit nyní v klidu, kdy vlastně téměř o nic důležitého nejde, svoje možnosti při výjezdech po vyhlášení požárního poplachu. Toto bylo hlavním smyslem tohoto závodu v Kuřimi. Vyhrát nemohou přece všichni, často závodníky zaskočí i technická maličkost, nebo momentální zdravotní indispozice, či jiné překážky podat vrcholový výkon podle svých schopností. Jak pravil v úvodu starosta Kuřimi účastníkům. Toto jsou závody, kdy nikdo neprohrává. Ještě jednou děkujeme i v tomto směru všem účastníkům závodů.

Pěknou podívanou a pěkný den.

()

Zanechte vzkaz

Září 2015
Po Út St Čt So Ne
« Srp   Říj »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Archiv

    Počítadlo návštěv

    Celkem :
    Online :