Pohled na dění kolem nejen ze sedla motocyklu – 3

Čtvrtek, Červenec 16, 2009
Napsal Akai

Ač už nejsem Kuřimák, stále se zajímám o dění v tomto městečku, často se zde vyskytuji a pohledem zvenčí se snažím glosovat co se děje v Kuřimi, ale i jinde ...

Malá úvaha motosrazech, o práci policie, ale i o daňovém systému. Pravidelně nepravidelný občasník ….

Víkend 25 – 28.6.2009 patřil na Krucemburku jako již tradičně příznivcům dvoutaktních strojů české výroby.  Samozřejmě jsem nemohl chybět a tady je malá reportáž z odjezdu na spanilou jízdu.

[photosmash]

Před každým víkendem se tiskoví mluvčí „Pomahačů a chráničů“ kasají jak budou na silnicích dbát na bezpečnost a čím víc dbají, tím je víc nehod a obětí. S typickou byrokratickou zarputilostí se vedení policie ruku v ruce s našimi vol(y)enými zástupci snaží zvyšovat represi a postihy za sebemenší hloupost, místo aby se snažili zasáhnout proti asi největšímu problému na silnici – absenci rozumu u některých účastníků. Je to celkem pochopitelné, protože levicová vláda nepotřebuje mezi voliči myslící jedince a pokud se náhodou vyskytnou, je třeba jim to myšlení co nejvíce znechutit. Jen stádem se dá manipulovat a každý volič s vlastním názorem je pro stádo nepoužitelný. Proto i na silnicích se vyskytuje spousta značek které přikazují a zakazují, jen aby nemuselo stádečko samo myslet. V některých městech Evropy byl dělán pokus kdy z města zmizely dopravní značky a hle, prokazatelně poklesl počet nehod. Ostatně pro příklad nemusíme chodit až tak daleko. Přednost zprava se v Říčanech podle starostky osvědčila.

Na závěr mám ještě bajku která je tak odporně pravdivá, až mi mrazí …

Potrestejte bohaté

Žilo bylo deset pánů, kteří spolu chodili každý den do restaurace na oběd. Za oběd měli pokaždé zaplatit dohromady jeden tisíc korun. Pánové se dohodli na tom, že se na té tisícovce budou podílet právě takovým způsobem, jak platí daně.
Takže první čtyři, ti nejchudší, neplatili nic. Pátý zaplatil 10 korun, šestý 30 korun, sedmý 70 korun, osmý 120 korun, devátý 180 korun a desátý, ten nejbohatší, 590 korun. Takhle to šlo po celé roky a nikdo si nestěžoval. Až jednou hostinský přišel s tím, že jim dá slevu a že bude po nich chtít každý den za oběd jen 800 korun místo 1000 korun, protože jsou stálými zákazníky.

To bylo od něj velice hezké. Jak si ale rozdělit těch ušetřených 200 korun? Kdyby každý z nich platil o 20 korun méně, prvních pět by dokonce dostávalo peníze za to, že chodí na oběd. Hostinský jim navrhl, aby se o úsporu podělili v poměru, v jakém platí za oběd. Vzal si papír a tužku a začal počítat.

Vyšlo mu toto: pátý pán už nebude muset platit nic, stejně jako první čtyři, takže stoprocentní úspora. Šestý bude platit 20 korun místo 30 korun, ušetří 33 %. Sedmý bude platit 50 místo 70 korun, ušetří 28 %. Osmý pán zaplatí 90 místo 120 korun a ušetří 25 %. Devátý zaplatí 140 místo 180 korun, takže ušetří 22 % Desátý pán, nejbohatší, bude platit 490 místo 590 korun. Úspora 16 %.

Každý z těch šesti dotyčných na tom bude lépe než předtím a ti první čtyři mohou i nadále jíst zadarmo. Jak se ale vzápětí ukázalo, velké nadšení ten návrh nevyvolal.

„Takže já z těch dvou stovek zlevnění dostanu jen deset?“ křičel šestý pán, ukázal na desátého, nejbohatšího, a pokračoval: „A tenhle dostane hned stovku!“ „To je pravda!,“ křičel pátý pán, „já ušetřím jen deset korun, ale on desetkrát víc!“ „Opravdu, takže jemu stovku a mě jen dvacku!“ přidal se sedmý. Rozkřičeli se i první čtyři pánové: „A my nedostaneme vůbec nic? Jak k tomu přijdeme? Zase jsou na tom nejhůř ti nejchudší, jako vždycky!“

A všech devět se vrhlo na toho desátého a ztloukli ho. Příštího dne se desátý pán u oběda neobjevil. Nijak jim to nevadilo, prostě si sedli a jedli bez něho. Když došlo k placení, zjistili zajímavou věc. Všichni dohromady neměli ani na polovinu, kterou zrovna projedli. A pokud mezitím neumřeli hlady, tak se tomu diví dodnes.

V pozici ztlučeného pána se díky navrhovaným změnám objeví možná až 40 % daňových poplatníků. Jen budou muset dál k tomu stolu chodit a platit svou původní sumu, zatímco o slevu se rozdělí ti, co dosud platili málo nebo vůbec nic. Pokud si nenajdou restauraci na Kypru, Gibraltaru nebo Kajmanských ostrovech.

()

Zanechte vzkaz

Červenec 2009
Po Út St Čt So Ne
« Čer   Srp »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiv

    Počítadlo návštěv

    Celkem :
    Online :