Pohled na dění kolem ze sedla motocyklu – 1

Čtvrtek, Červen 4, 2009
Napsal Akai

Ač už nejsem Kuřimák, stále se zajímám o dění v tomto městečku, často se zde vyskytuji a pohledem zvenčí se snažím glosovat co se děje v Kuřimi, ale i jinde ...

image00001Tak nám rozkopali Brno, paní Millerová” – jako bych slyšel dobrého vojáka Švejka, jak sděluje tuto zprávu své paní domácí. Stalo se již součástí koloritu, že v zimě se nedá jezdit po městě, protože zima silničáře zaskočila, zatímco v létě se nedá jezdit, protože se napravují škody, které napáchala. Je zajímavé, že jsou “uzavřeny” cesty z města jak na jih – na Vídeň, tak i na sever – Svitavská magistrála.

Protože jezdím docela často po obou výpadovkách, mohu srovnávat. Obě jsou uzavřeny v takovém místě, že prakticky neexistuje možnost to objet, přesto mi přijde, že zatímco na Vídeňské se kolony netvoří nebo celkem rychle a plynule mizí, na výpadovce na Svitavy se tvoří dlouhé konzistentní kolony, které se rozjiždějí jen pomalu a v příhodnou dobu zde lze strávit krásnou plíživou půlhodinku na úseku cca 300 m. Najel jsem již celkem dost kilometrů i mimo naši maličkou zemičku, a zatímco všude platí a funguje “zip”, u nás, kde je auto nástavbou ega je nepřípustné že by poctivý český sedlák pustil před sebe toho frajírka z vedlejšího pruhu. Díky burani.

Teplé počasí s sebou přineslo i výskyt spousty cestovatelů na jednostopých bezmotorových vozidlech lidově zvaných “kolo“. Díkybohu se pro ně buduje spousta cyklostezek, kde se ti co na kole jezdí proto, aby si udrželi fyzičku a pokochali se krásami přírody se mohou seberealizovat. O to víc ale nechápu ty, co potkávám každé ráno cestou do práce a kteří se proplétají mezi auty v ranní špičce, díky zvýšené námaze z plných plic vdechují zplodiny nezahřátých motorů a mátožně se kolébají od semaforu k semaforu. Jako motorkář jsem občas nucen se prodírat přes centrum, v tom případě s oblibou využívám minimálních rozměrů svého stroje a na křižovatkách projedu okolo stojících aut a nacpu se dopředu, odkud nemám problém vystřelit dříve, než se auta začnou rozjíždět … Vyskytne se pár exotů kterým to vadí, ale většina šoférů chápe že jejich nadupaná 1.2 HTP které pro měření zrychlení z 0 na 100 km/h stačí kalendář se nemůže měřit s průměrnou cestovní motorkou, která povolených 50km/h má na tachometru asi za 1 s. Bohužel se o něco podobného snaží i “cyklisté”. Interně jsem si je rozdělil do tří kategorií. První, ta nejslušnější přijede na křižovatku, zastaví u posledního auta co nejblíže ke krajnici tak aby co nejméně zavazeli, když blikne zelená, rozjedou se a jedou tak aby neomezovali auta, která je předjíždí. Druhá skupina, jsou “bezohlední”, kteří hbitě přeskočí na chodník, prokličkují mezi davem na přechodu ahle, jsou na druhé straně. (že by některý cyklista slezl z kola a převedl jej na druhou stranu, jak přikazuje vyhláška, to se děje asi jen na jiných planetách). Třetí skupinu jsem si pracovně pojmenoval “bezmozkoidní vypatlanci”, tito se propletou mezi auty až do křižovatky, kde se postaví před první auto. Po rozsvícení zelené si začnou štelovat nohu, pomalu se rozjíždět, a protože i takoví jsou bohužel státem chránění a není radno je jen tak přejet, zabrání tím koloně za sebou projet křižovatkou v rozumném čase a již tak ucpané centrum se stává ucpanějším a ucpanějším …

Po době kamenné, železné, po století páry tu máme dobu vaječnou. Pojem “politická kultura” se zredukoval na “politická”. Nechci obhajovat ty, co metají slepičí zárodky na oranžové politiky, ale myslím, že prokázali notnou dávku slušnosti, když nepoužili podobné ale mnohem účinnější vejce typu F1 (Ruční obranný granát). Spíš mě zaráží reakce zasažených, kteří místo toho, aby to brali jako varování, že nejsou jedinými, kdo může používat nefér prostředky, rozhořčují se a zneužívají toho ve volební kampani. Osobně jsem přesvědčený, že levice je v politice nezbytná jako protiváha pravice, i když nesouhlasím s jejími cíli, ale KSČSSD a hlavně její vedoucí klika nemá v politice co dělat a měli by své schopnosti rozvíjet spíš pod dohledem Dr. Chocholouška. Ostatně co jiného si můžu myslet o čelním politikovi této strany, který ve funkci krajského hejtmana navádí k porušování zákonů? Že ano pane Rathe?

No a to je asi všechno co vím o krevetách … Nashledanou příště a těším se na nenávistné vzkazy.

Akai

P.S. Aleš k tomu natočil i nějaké obrázky, děkuju.


()

Zanechte vzkaz

Červen 2009
Po Út St Čt So Ne
« Kvě   Čec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archiv

    Počítadlo návštěv

    Celkem :
    Online :