iKotva č.2 – Reportáže z kultury v dubnu a přílohy

Pondělí, Květen 4, 2009
Napsal Aleš Kadlec

Uvidíte ptákování v Malhostovicích, Košt vína 2009 v Lipůvce,Velikonoční výstavu v Drásově, VIII hasičskou pouť – ve Křtinách, Slet čarodějnic v Lipůvce,  Čarodky s hasiči 2009 v Kuřimi,  Hejtman JMK a Primátor Brna v porodnici v Brně-Bohunicích,  Oslavy 100 let SDH v Herolticích v r. 2008.

Ptákování v Libušině galerii.

Pravidelná vernisáž dle pravidel 3 P, což je První Pátek v Pět signalizuje charakteristický vstup do toho kterého měsíce této prodejní výstavy uměleckého směru. Vše o ptácích z hlediska uměleckého představil přítomnému obecenstvu galérista Juro Dovičín.

Ptactvo živé zde reprezentovali papoušci. Vše o nich a jaký je rozdíl mezi těmito ptáky z divočiny a domácími, čím a jak je krmit, ale i veselé příhody majitelů těchto milých opeřenců zde sdělil místní amatérský fotograf a pěstitel papoušků pan Petr Šnédar.

II. Košt vína

Po nástupu Mgr. Aleny Kristýnové na místo starostky Lipůvky se obec přihlásila k spolupořádání kulturních akcí, již v té době pořádaných lipůvskými hasiči. Vyplynula z toho přirozená spolupráce lipůvských kulturních aktivit, sportovců, školy a hasičů. Vzniklo nebo spíše se obnovilo již zapomenuté Ostatkové veselí  včetně pochovávání basy. V následující obrazové reportáži můžete shlédnout, jak to bylo letos v Lipůce při koštu vína, jehož tradice byla založena v minulém roce.

Velikonoční výstava nejen kraslic a velikonočních ozdob

Paní Marie Czepová je každoročním ústředním motorem pro výstavy tohoto druhu. Mimo tradičních velikonočních perníčků, kraslic, ozdob a podobně připravuje i další překvapení. Letos k tomu přibyla výstava historických fotografií, šatů a doplňků. Poskytli jí je většinou drásovští občané. Úvod výstavy zahájil starostaObce Jiří Šup, slavnostnější však bylo až ukončení výstavy, kdy zde vystupovali jak dospělí, tak i malí umělci. Odborný výklad k dřívějším svatbám a fotografiím měla Prof. Vlasta Urbánková. Připravili jsme z tohoto ukončení naši následující obrazovou reportáž.

Hasičská pouť ve Křtinách

Po osmé si dali hasiči z Pozořicka dostaveníčko ve Křtinách u katedrály Panny Marie.  Jak se to zde seběhlo uvidíte v následující reportáži.

Čarodějnice si daly dostaveníčko v Lipůvce

K poslední dubnové akci se spojili Obecní úřad, Mateřská škola a SDH Lipůvka. A protože v kalendáři zavládlo datum 30.dubna, tak Lipůvku ovládly čarodějnice. Jak to zvládly posuďte sami.

Čarodky s hasiči

Kuřimšti hasiči pořádali Čarodky potřetí. I tentokráte je pořádali na školní zahradě ZŠ Kuřim Tyršova, ale u budovy stojící na konci Komenského ulice pod návrším Záruba. Výhodou v tomto případě byla přítomnost protipožárního zabezpečení v místě a bylo o ni dobře postaráno. Čarodky totiž pořádala zásahová jednotka v čele s velitelem jak zásahové jednotky, tak i zdejší akce – Romanem Dufkem. Vedle soutěží pro děti předtančoval taneční kroužek při DDM Kuřim, vyprošťování z havarovaného vozidla předváděla jednotka SDH Adamov, a perfektně a rychle. Nakonec domácí předvedli přítomné veřejnosti lokalizaci požáru ropných produktů. Do vyhlášené soutěže o nejhezčí čarodějnici se přihlásilo 45 dětí. Obdrželo za svoji píli množství cen. Po vyhodnocení vzplála vatra s čarodějnicemi a oheň hořel za doprovodu živé hudby asi do půl noci. V následující reportáži se podíváte na to, jak se to tu o letošních čarodějnicích seběhlo.

Běžné zpravodajství v této chvíli končí. Na internetu máme pro Vás připraveny přílohy toho, co v okruhu naší působnosti v infokanálech obecních kabelových televizích jsme vysílali.

Příloha 1.

Vítání prvních občánků Jihomoravského kraje a Města Brna

Příloha 2.

Oslavy 100 let SDH Heroltice

V roce 2008 proběhly v Herolticích oslavy 100 let Dobrovolného hasičského sboru. U převážné části přehlídky jsme zde byli s kamerou. Starosta heroltických hasičů Ludvík Kratochvíl poskytoval přítomnému publiku natolik vyčerpávající informace, že jsme k střihovému záznamu nemuseli ani dodávat vlastní komentář.

Nashledanou příště.

()

Zanechte vzkaz

Květen 2009
Po Út St Čt So Ne
« Dub   Čer »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archiv

    Počítadlo návštěv

    Celkem :
    Online :