iKotva374. Posunutá rekonstrukce. Krojované hody v Lipůvce. Pěvecké sbory ZUŠ Kuřim ve Vídni.

Sobota, Prosinec 20, 2014
Napsal Aleš Kadlec

Posunutá rekonstrukce kuřimského kulturního domu. Krojované hody v Lipůvce. Z některých částí nemůžeme uvádět obrazové reportáže, neboť jejich hudební doprovod k tancům dětí, byť jsou složeny z autorských skladeb, ale i české lidové hudby neznámého autora, nějaký americký autorský svaz nebo vydavatel „spravuje a chrání“. V další části uvádíme reportáž z výletu kuřimských pěveckých sborů na vídeňskou Radnici, kde jsou pořádány mezinárodní adventní koncerty.

Důvody pro posunutí termínu zahájení rekonstrukce nám řekl staronový starosta Ing. Mgr. Drago Sukalovský.

Hody v Lipůvce.

V úvodu byla reportáž z předání hodového práva, tanečních vystoupení před domy jednotlivých stárek. Byli jsme však nuceni sestříhanou a upravenou nahrávku do reportáže odstranit, neboť zahraniční ochranný svaz si i přesto nárokoval autorská práva k nechráněné české hudbě. Nehodláme se tím zabývat, neboť české přísloví praví: Mlčením vola odbydeš.

Večer následoval taneční program dětí, které si opět někdo zahraniční nárokoval k ochraně, takže ho neuvidíte také. Stejný program dětí se uskutečnil i v hodovou neděli pod májou. Dokument z něho je téměř totožný s vystoupením v sálu, ale pro tentokrát ho nikdo autorsky na servru neochraňuje. To ovšem vůbec hlava nebere. Následovala Moravská beseda, ze které jsme připravili sestřih, potom bylo sólo prostarostku a pokračovala další zábava sobotního hodového večera.

V neděli dopoledne hody pokračovaly hodovou mší v kostele sv. Cecílie. Odpoledne byl program dětí, který byl naprosto stejný, jako v sobotu večer. Autorsky skutečně chráněnou hudbu  jsme několikrát přerušili, abychom ji narušili do nepoužitelnosti pro jiný účel než reportáž z akce, čímž jsme splnili ustanovení českého zákona 121/2000Sb., bohužel marně. Nyní tedy uvádíme to, co jste mohli vidět i v případě sobotního večerního programu.

Mezi vystoupeními dětí a dospělých byly oceněny děti za píli při nácviku hodového programu, ale i jejich cvičitelé.

Na závěr hodového programu pod Májou zatančili stárci Moravskou besedu.

Pěvecké sbory Cantando kuřimské ZUŠ a Pěvecký sbor Pavlíny Zámečníkové, ředitelky ZUŠ, společně účinkovaly na adventním koncertu pořádaného na Rathausu města Vídně. Výletu jsme využili i pro krátké zastavení u Schönbrünnu na zdejších adventních trzích, autobusem jsme se přepravili  prohlídce katedrály sv. Štěpána a krátkou procházkou k městské Radnici jsme trochu nadechli i předvánoční atmosféru vídeňských ulic.

18.prosince se v kulturním sálu Obecního úřadu v Lipůvce uskutečnil Vánoční koncert žáků zdejší Základní školy. My jsme byli s kamerou u toho a připravujeme z něho reportáž. Uvádíme v rubrice Bez komentáře část prvního čísla této Vánoční besídky.

Pěkný den.

()

Zanechte vzkaz

Prosinec 2014
Po Út St Čt So Ne
« Lis   Led »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archiv

    Počítadlo návštěv

    Celkem :
    Online :