iKotva138. Wellness Kuřim o prázdninách. Mikulášský jarmark a show, koncerty, výstava, živý betlém. Archiv: Hubertova mše ve Křtinách.

Sobota, Prosinec 25, 2010
Napsal Aleš Kadlec

Televizní zprávy z kultury v regionu. Jak bude a co bude v Kuřimském Wellness o prázdninách. Benefiční koncert pro Vážku z ZUŠ Kuřim. Tereza Rajnicová a skupina Groove Inn v kuřimském klubu Espace. Předmikulášský koncert v Chudčicích. Vernisáž výstavy paličkované krajky. Mikulášský jarmark v Kuřimi. Tradiční Mikulášova show v Lipůvce. Živý betlém DDM Kuřim. Archív: Hubertova mše ve Křtinách za hudební spoluúčasti dirigenta Prof. Aleše Podařila a některých členů Symfonického dechového orchestru Konzervatoře v Brně. Tento orchestr se zúčastní 8. 1. 2011 mezinárodního hudebního festivalu v Praze.

Provoz ve WELLNESS KUŘIM v době od 26. 12. 2010 do 2. 1. 2011 a všech akcí pro děti i dospělé.

Každoročně se uskutečňuje v závěru roku benefiční Koncert pro Vážku ve prospěch brněnské Diakomie. Záznam z tohoto koncertu připravujeme a zařadíme do internetového zpravodajství po Novém roce.

Mladá slovenská zpěvačka Tereza Rajnicová se skupinou Grove Inn vystupovala v kuřimském klubu Espace sídlícím v budově zámku.

Kulturně společenský sál Obecního domu v Chudčicích dostal nové moderní vytápění tepelnými čerpadly, což v součinnosti se zateplením budovy a výměnou oken je příčinou, že z dosavadní „ledárny“ se stal příjemným zdejší velký sál pojmoucí až 450 pohodlně sedících diváků.

Tradiční předvánoční výstava Paličkované krajky je velmi milým doplněním celkového předvánočního dění v Kuřimi a okolí. Na výstavě se však nevystavují jen paličkované krajky, nýbrž i jiné výrobky lidové umělecké tvořivosti.

Mikulášský jarmark v Kuřimi vznikl teprve nedávno, kdy tehdejší místostarostka ing. Miluše Macková inspiroval svoje kolegy na radnici k jejich vzniku. Ale ucelené akce tohoto druhu by podle autorky měly mít v převážné většině i jednotný ráz prodejních stánků. Město si je tedy nechalo vyrobit a používá je i při dalších nových akcích pořádaných městem, jako Slavnosti vína či Fašank. Tyto stánky letos tvořily střed dění jarmarku, ale již jich bylo málo, a tak za úrovní městských stánku na náměstí přibyly i další vymykající se tomuto duchu. Stánky Města byly postaveny kolem schodiště a plochy před kulturním domem. Tyto prostory se tak staly přirozeným pódiem a stupínky pro zde po celé odpoledne účinkující děti kuřimských Základních a Mateřských škol a Městského domu dětí.

Každoročně se uskutečňuje v Lipůce na náměstí show s příjezdem Mikuláše. Letos se však program kryl s programem Mikulášského jarmarku, proto jsme nemohli zaznamenat program od začátku.

Poslední den před Štědrým dnem pořádá Dům dětí a mládeže v Kuřimi na svém hřištidivadelní představení pod širým nebem  Živý betlém. Součaně pořádá i šíření Betlémského světla. Ani letos tomu nebylo jinak.

V roce 2006 jsme byli přizváni dirigentem Symfonického dechového orchestu Konzervatoře v Brně Prof. Alešem Podařilem k zaznamenání a následnému zpracování Hubertovy mše ve známé katedrále ve Křtinách. Vzali jsme to jako výzvu a zpracovali jsme ji tak, aby ze mše měli zážitek i lidé nevěřící. Tedy včetně občasných pohledů a průhledů po okolní přírodě v katastru Křtin či různých detailů v samotné katedrále, kterých si velmi často lidé, přicházející do katedrály jako turisté, ani nevšimnou.

Pěkný den.

()

Zanechte vzkaz

Prosinec 2010
Po Út St Čt So Ne
« Lis   Led »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiv

    Počítadlo návštěv

    Celkem :
    Online :