iKotva 39. Hody v Moravských Knínicích. Hudební festival v Lipůvce

Sobota, Červenec 18, 2009
Napsal Aleš Kadlec
  • V sobotu odpoledne začaly Markétské hody v Moravských Knínicích. Již v pátek 17. července stavěla chasa ručně máju, v sobotu 18.července odpoledne žádali stárci pana starostu o Hodové právo.
  • V Lipůvce se uskutečnil Festival Hoří má panenko a neb veselo je s pivovarem Černá Hora.
  • V nedělii pokračovaly Markétské hody nedělním dnem pohody, zábavy, zpěvu, tance a legrace.

V pátek svítilo slunce jako o závod a bylo tropické vedro, v sobotu ráno se po obloze honily mraky, přesně podle televizní předpovědi, dopoledne lilo asi hodinu, kolem poledne se vyčasilo. Bohužel ne na dlouho, před druhou hodinou odpolední opět svatý Petr na nebesích převrhl konev, jinak to není ani možné.

Pro deštivé odpoledne stárci nechodili zvát místní obyvatelstvo na hody a trávili většinu času v sokolovně. Jak už víme, určitě se nenudili.

Večer bylo přivítání asi v té době již 200 příchozích hostí starostou a hlavním stárkem a na dalším hodovém sobotním programu byla Česká beseda.

Po besedě byla hodová taneční zábava. K tanci a poslechu hrála  zde již tradiční Lácaranka, a protože přestalo pršet tak na dvoře hrála cimbálová muzika Lália ze slováckých Velkých Bílovic.

Před půl nocí se cimbálová muzika Lália přestěhovala do sálu, neboť členové Lácaranky večeřeli. Hodinu si nemohla oddechnout, neboť zpívající a tančící kyničtí stárci s nimi splynuli v jeden hudebné celek.

Po nich se hudební vlády nad vyzdobeným sálem a jeho osazenstvem opět uchopila Lácaranka a hrála do brzských ranních hodin.

V této chvíli od Moravsko Knínických hodů odskočíme na druhou kulturní akci v našem regionu Kuřimska, v Lipůvce. Další pokračování Markétských hodů bude pokračovat po hudebním festivalu v Lipůvce, neboť prograMarkétských hodů a tedy i naše reportáž pokračovala následující den.

V Lipůvce místní Sbor dobrovolných hasičů v sobotu 18.července pořádal šestý ročník hudebního festivalu Hoří má panenko a neb veselo je s pivovarem Černá Hora. Nejprve počasí způsobilo vrásky na čelech, leč hasiči si musí poradit i s jinými věcmi a tak si poradili i s nepřízní počasí.

A jak se říká, konec dobrý, všechno dobré. Lze jen dodat, že i s Wabi Daňkem a Milošem Dvořáčkem

V neděli pokračovaly Markétské hody dopolední mší. Na závěr opět zazpívala nejen místní schola, ale i stárci

Odpoledne se šlo průvodem ke starostovi. Ten je pohostil, ale pochválil i zástupce dětí. Po sóle starosty a paní starostové a krátkém zatančení krojované chasy uprostřed silnice, se průvod seřadil a šel zpět na náves, kde bylo tradiční hodové odpoledne na návsi za kostelem svaté Markéty. Průvod tam i zpět uzavírala Lácaranka.

Na návsi pod kostelem se netančila jen Moravská beseda, ale opět pokračovala přehlídka lidové krojované zábavy.

Z návsi se šlo do sokolovny. Nejprve se slova (zpěvu a hudby) chopil Kyničan. Nová cimbálová muzika s cimbálistou učícím se hrát na cimbál od Ostatků sklidila v sále obrovský aplaus a potěšila milovníky lidového zpěvu a cimbálové muziky.

Před závěrem můžete shlédnout, kterak je trestán dnešní hlavní stárek za vyhlášení téměř planého poplachu při dubnovém divadelním představení Limonádový Joe.

Samý závěr naší reportáže vůbec neznamenal, že taneční hodová zábava a pohoda končila.

A toje v tomto zpravodajství všechno. Nashledanou.

()

Zanechte vzkaz

Červenec 2009
Po Út St Čt So Ne
« Čer   Srp »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiv

    Počítadlo návštěv

    Celkem :
    Online :