iKotva123. Mistrovství ČR XC MTB v Kuřimi. Z TV archivu roku 2008.

Úterý, Září 7, 2010
Napsal Aleš Kadlec
  • Kuřimský sportovní kluub Pell´s Hard Bikers byl 17. července pořadatelem mistrovství ČR XC MTB horských kol.
  • Příspěvky z archívu televizního vysílání v roce 2008.
  • Ocenění druhé nejhezčí stavby Jihomoravského kraje postavené v roce 2007.
  • Jarní výstava a souběžná jarní besídka žáků Základní školy v Moravských Knínicích.
  • Práce učitelky Základní školy v Lipůvce v oblasti výtvarného oboru.
  • Odhalení busty čestného občana Kuřim presidenta Edwarda Beneše, kterému bylo čestné občanství uděleno v roce 1946.
  • Farní den a otevření nového dětského hřiště v areálu Orla Kuřim.
  • Farní den Sedlákovy župy Orla (část okresů Brno venkov a Blansko) ve Křtinách a otevření rekonstruovaného společenského a rekreačního areálu.
  • Výjezd kuřimských hasičů k zásahu v Lipůvce.

Otevření Wellnessu v Kuřimi proběhne 9.října v době od 15 do 20 hodin.

Kuřimský cyklistický klub Pell´s Hard Bikers se zhostil pořadatelství mistrovství ČR XC MTB horských kol na jedničku. V pátek 16. července startovaly štafety, na jejichž start nastoupilo deset týmů.

V sobotu se na start ulici Komenského postavili jako první žáci a žákyně.

Při startu chlapců došlo v zadní části pole jezdců k hromadnému pádu, nikdo  se naštěstí nezranil a všichni po té co se zvedli pokračovali dále na trati vedoucí kuřimským lesoparkem v  Zárubě.

Po nich se na trať vyjelo v dalších třech vlnách v kategoriích Masters, Open a Kadeti.

Třetím startem tohoto dne byla kategorie Juniorů, která byla opět velmi početná.

Ve čtvrtém startu závodily ve třech kategoriích ženy, kadetky, juniorky.

Poslední kategorií byli muži Elete a Pod 23 roků.

Na samý závěr se uskutečnilo slavnostní dokorování vítězů všech kategorií.

Z našeho archívu uvádímě několik zajímavých příspěvků televizního zpravodajství, které jsme odvysílali v první polovině roku 2008.

Na jaře roku 2008 vyhodnocoval Jihomoravský kraj stavby prováděné v roce 2007. Kuřimská Mateřská školka na Brněnské ulici získala druhou cenu. Slavnostní akt předání přímo ve školce je obsahem naší následující obrazové pohlednice.

V Moravských Knínicích se snaží zapojovat děti od nejútlejšího věku do společenského a kulturního dění. Proto místní Základní škola ve spolupráci s Obecním úřadem uspořádali v místní sokolovně Jarní besídku při jarní výstavě.

V Základní škole v Lipůvce působí nejen kvalitní vedoucí tandem ředitele Rostislava Ekla a jeho sparingpartnera a zástupce ředitele  Stanislava Bláhy, ale i oni se opírají o kvalitní učitelský sbor. V oboru výtvarném působí Mgr. Martina Černá a nyní již strhla k výtvarné činnosti i rodiče dětí, jejich děti ve škole vychovává v rámci výtvarného chápání světa.

E. Beneš zůstává i nadále ve stínu T. G. Masaryka, který má zvláště na Moravě mnoho pomníků a čestných názvů. I Základní škola v Kuřimi, stojící dnes na ulici Komenského, v jejímž areálu byl cíl mistrovtví ČR horských kol, byla při výstavbě za první republiky pojmenována školou T. G. Masaryka. Na její čelní zdi, kolem níž vedlla trať mistrovských závodů je i jeho plaketa. Po druhé světové válce, před rokem 1948, se kuřimská samospráva usnesla, že udělí Edwardu Benešovi čestné občanství města. Dlouho byly vedeny debaty nejen v kuřimi, zda Beneš měl přijmout demisi či nikoliv, nikdo však neříká, že nemohl v dané situaci a atmosféře nic moc jiného dělat. Pan Karel Prostějovský (na záběrech s obvazem) od roku 1989 Zastupitelstvu několikrát navrhoval pojmenování ulic či nábřeží po Edwardu Benešovi. Nakonec až v roce 2007 se mu podařilo schválení usnesení městské samosprávy na uspořádání veřejné  sbírky za spoluúčasti města. Výběr prostředků na schválený pomník s bustou prováděl i mimo jiné možnosti také osobně. V létě roku 2008 byl odhalen pomník na náměstí 1.května. Z této události je naše následující reportáž.

Kuřimské Občanské sdružení Orel vyvíjí aktivity ne jen jako, ale skutečně. Jejich orlovna žije čilým životem.  Jednou ročně také pořádají kolem římskokatolického kostela a na nádvoří v sousedství stojícího kuřimského zámku Farní den. Ten byl v roce 2008 skutečně bohatý.

A o aktivity je třeba také usilovat průběžnou modernizací orlovny. Jedním z příspěvků bylo také otevření nového dětského hřiště.

Starostkou Sedlákovy župy Orla je místostarostka orelské organizace v Kuřimi Ing. Miluše Macková. Ta byla organizačním tahounem při organizaci župního farního dne v katedrále ve Křtinách a otevření rekonstruovaného kulturního a společenského střediska v Bukovince, ležící kolem dvou kilometrů od Křtin. Na tento farní den Vás nyní v naší rteportáži zavedeme.

Ani kuřimští hasiči neseděli v roce 2008 s rukama v klíně. Mezi desítkami výjezdů k požárům, nehodám a podobným krizovým situacím byl i zásah v Lipůvce a areálu průmyslové zóny.

Pěkný den.

()

Zanechte vzkaz

Září 2010
Po Út St Čt So Ne
« Srp   Říj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Archiv

    Počítadlo návštěv

    Celkem :
    Online :